Τηλ.: (+30) 2410617090

E-mail: koyloyla@yahoo.com

Νευρολογικές – Ψυχικές διαταραχές

Η διατροφική φροντίδα είναι σπάνια, έως ποτέ, η κύρια μορφή θεραπείας στις νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές. Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι περισσότερες από αυτές τις παθήσεις είναι χρόνιες στη φύση τους και γι’ αυτό η διατροφική φροντίδα αποτελεί ένα σημαντικό υποστηρικτικό μέρος, που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της επιθυμητής λειτουργικότητας αλλά και ποιότητας ζωής. Οι στόχοι είναι να διατηρηθεί η ιδανική διατροφική κατάσταση κα σε κάποιες περιπτώσεις να προκληθεί οξέωση ώστε να ελεγχθούν οι επιληπτικές κρίσεις.

Εγκεφαλική παράλυση
Οι στόχοι της φροντίδας είναι να διατηρηθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο πρόσληψης θρεπτικών ουσιών και να αποφευχθεί η παχυσαρκία, η οποία περιορίζεται επιπλεόν την κινητικότητα των ατόμων με εγκεφαλική παράλυση. Η παροχή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι δύσκολη λόγω νευρομυικών προβλημάτων και λόγω παράτασης των πρωτόγονων αντανακλαστικών.Γι΄αυτό το λόγο οι τροφές που προσφέρονται θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου.Τα άτομα τα οποία είναι πολύ δυσκίνητα, όπως αυτά με κινητικά προβλήματα που είναι περιορισμένα σε αναπηρική καρέκλα, είναι πιθανό να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και για αυτό το λόγο χρειάζονται μια ισορροποημένη διαιτολογική παρέμβαση.

Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση
Είναι μια εκφυλιστικά εξελισσόμενη νευρολογική πάθηση , που έχει ως αποτέλεσμα την ατροφία των μυών. Στα τελικά στάδια επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος ,συμπεριλαμβανομένων των μυών που είναι υπεύθυνη για την μάσηση και την κατάποση .Οι στόχοι της διατροφικής φροντίδας είναι να προληφθούν οι διατροφικές ελλείψεις και να διατηρηθεί η ασφάλεια κατά τη σίτιση.

Σκλήρυνση κατά πλάκας
Αποτελεί μια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει τις νευρικές ίνες που περιέχουν μυελίνη και τους μύες που νευρώνουν αυτές. Διατροφική προσέγγιση τέτοιων ασθενών έγκειται στη χορήγηση μιας δίαιτα χαμηλής σε λιπαρά ειδικότερα χαμηλής σε κορεσμένα λίπη.

Άνοια κα νόσος Alzheimer
Η σταδιακή απώλεια ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης του ατόμου, επηρεάζει την πρόσληψη τροφής και την κατάποση της διατροφής. Απώλεια βάρους και χαμηλό βάρος σώματος είναι ευρήματα κοινά στους ασθενείς με Alzheimer.Οι διατροφικές παρεμβάσεις σχεδιάζονται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται μια πρόσληψη τροφής επαρκή για την διατήρηση τους βάρους και της δύναμης και να ελαττώνεται η θνητότητα (π.χ. ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται η ποιότητα ζωής.

Ψυχικές διαταραχές
Στόχος της διατροφικής φροντίδας είναι το άτομο να γίνει ικανό να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την διατροφή τα οποία συχνά παρατηρούνται στις ανωμαλίες της ψυχικής υγείας.